Dökme Çaylar
Bardak poşet çay veya demlik poşet çay yanı sıra dökme tabir edilen açık çaylar da ülkemizde son derece yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Bu tür çayların bardak poşet ve demlik poşet çaylardan daha oyalayıcı ve daha zor bir şekilde hazırlandığı görülmektedir. Buna rağmen ülkemizde çay tüketiminde birinci sırada açık dökme çayların bulunduğu görülmektedir. Uzun süren alışkanlık ve damak zevki ile açıklanabilen bu durumun sonucu olarak açık dökme çayların daha fazla tüketildiği gözlemlenmektedir.
Özellikle evlerde dökme çayların tüketiciler tarafından daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu tür çaylar en çok sabah kahvaltılarında tercih edilmektedir. Çay içecek kişi sayısının fazla olması ya da içilecek bardak sayısının fazla olması sebebiyle dökme çaylar tercih edilebilmektedir. Ayrıca uzun süren demleme aşaması sebebi ile bu çayların tercih edildiği zaman dilimlerinin geniş olması gerektiği görülmektedir. Dünya kişi başına düşen çay tüketimi sıralamasında birincilikte olan ülkemizde en çok hazırlanan çay demleme yönteminin, dökme çaylarla hazırlandığı görülmektedir. Çay tüketiminin fazlalığı yanı sıra ülkemiz topraklarında, özellikle doğu Karadeniz bölgesinde çay yetiştiriciliğinin de yapıldığı bilinmektedir. Çay tüketiminin geçmişi çok eskilere dayanmamasına rağmen, ülkemizde bu tüketimin bu denli popüler olması, üretimin topraklarımızda yapılmasına başlanması ile gerçekleşmiştir. Çay tüketiminde ilk sıralarda bulunan İngiltere’de hazırlanan çayların ülkemiz tüketicilerinin damak zevkine hitap etmediği görülmektedir. Ülkemizde daha çok açık dökme siyah çaylarla demleme yöntemi ile çay hazırlanmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda piyasaya sürülen çayın da bu özelliklerde olduğu görülmektedir. Dökme olarak tabir edilen çayların ambalajı ve saklama koşullarına dikkat etmek gerekmektedir. Açık veya yırtık, tahriş olmuş ambalajlar tercih edilmemeli, paket üzerinde yazan saklama koşulları ve tüketim tarihlerine dikkat edilmelidir. Bu sayede çay zevki daha kaliteli bir şekilde yaşanabilmektedir. Çayın üretildiği bölge, içeriği ve hazırlanma koşulları da çayın kalitesinde büyük bir rol oynamaktadır. Çay bitkisinin hangi kısmından çayın hazırlandığı, hangi bölgede yetiştirildiği gibi özellikler, çayın tadı ve içimi ile ilgili değişikliğe yol açacak etkenlerden bazılarıdır. Ülkemizde daha çok doğu Karadeniz bölgesinin kurutulmuş siyah çayları tüketilmektedir.
Dökme çaylar siyah çay olabildiği gibi, yeşil çay veya çeşitli bitki çaylarıyla bunların karışımından da piyasaya sürülmektedir. Bu çeşitlilik içerisinde en çok tercih edilen çay tipinin ise siyah kurutulmuş dökme Karadeniz çayı olduğu görülmektedir. Tüketicilerimizin alışkanlıkları ve damak zevkleri sebebi ile dökme çayın daha fazla tercih edildiği görülmektedir. Günlük çay tüketiminin fazla olduğu ortamlarda bu tür çay hazırlama yönteminin tercih edildiği gözlemlenmektedir. Dökme çayla demlenmiş çayın özellikle kahvaltılarda vaz geçilmez bir eşlikçi olduğu görülmektedir. Vakit sıkıntısı yaşanmayan ortamlarda, çay keyfinin sonuna kadar yaşanabilmesi için tüketicinin tercihine göre dökme çaylarla hazırlanması daha uygun olmaktadır. Bu sayede daha fazla çay keyfi yaşanabilmektedir.